01

Стручен академски кадар

International University of Struga
02

Современи наставни програми

International University of Struga
03

Бесплатно сместување во Струга

International University of Struga

Историја

International University of Struga

4500
Студенти
60
Професори
300
Предмети
4
Насоки
Образованието создава добри граѓани и е способно да донесе било каква промена во човечкиот ум и општеството“.

За нас

International University of Struga

Кои сме ние?

Меѓународниот Универзитет во Струга е високообразовна институција акредитирана од Министерството за образование и наука на Република Македонија.

Нашето патување како „Евро колеџ“ го започнавме во учебната 2007/2008 година со четири факултети: Факултет за економски науки, Правен факултет, Факултет за информатички технологии и Факултет за политички науки. Сепак, продолживме да работиме како универзитет кој не се плаши да ги прави работите поинаку и да одговараме на секојдневните предизвици. Затоа во 2008 година добивме акредитација од страна на Министерство за образование и наука на Република Македонија за два нови институти, Институтот за европски студии и меѓународна политика и Институтот за економски развој и еколошки менаџмент,. Ова беше една од главните причини зошто решивме да го смениме името на Универзитетот и да го ребрендираме во „Меѓународен Универзитет во Струга“.

Охрабрен од поддршката на многу домашни и странски институции, одржувајќи ја јасната визија и мисија, Меѓународниот Универзитет во Струга постојано се развива и се стреми да стане глобален универзитет. Продолжуваме да инвестираме во нашите студенти, кадар, алумни.

Денес, МУС е првиот приватен универзитет на Балканот официјално прифатен како полноправна членка на Европската асоцијација на универзитети-ЕАУ. Членството во ЕАУ е една од најголемите придобивки што овозможува и најголем професионален и академски напредок на МУС во развојот на високото образование не само во Македонија туку и во регионот.

Нашата мисија

Главната цел на Меѓународниот Универзитет во Струга е да ги негува најкомпетентните дипломирани студенти во регионот, студенти кои се меѓународно квалификувани; кои може да размислуваат самостојно и креативно. Меѓународниот Универзитет во Струга има за цел да работи и да им помага на студентите преку употреба на креативни стратегии; најнова надградена технологија, нови методи на настава и практикување на теоретското знаење во секојдневниот живот. Нашата мисија е да едуцираме поединци кои ги ценат етичките вредности и кои можат со својата самодоверба и креативност да заземат лидерски позиции било каде во светот. Спомнавме дека ни се важни етичките вредности. Затоа, нашите студенти се најдобар пример за мултиетничка меѓусебна соработка; тие се модел кој покажува како да се поврзат различните култури и да ги почитуваат сите подеднакво.

Меѓународниот Универзитет во Струга е посветен на глобален напредок, просперитет, диверзификација, општествена одговорност и локално функционирање.

Меѓународниот Универзитет во Струга едноставно има за цел да го подигне нивото на високото образование не само во Македонија туку и во регионот.